Ätbar deodorant, solskydd och glidmedel a.k.a. kokosolja

Javisst är det ekologisk kallpressad kokosolja jag pratar om! Mirakeloljan som är i fast form vid normal rumstemperatur men som smälter vid ca 25 grader.Kokosolja finns i olika burkar i nästan varje rum i vårt hem. I köket finns en burk som används vid matlagning och i badrummet en som deodorant och hudolja, en i sovrummet, och så vidare. Naturligtvis använder vi även andra nyttiga vegetabiliska oljor hemma, såsom olivolja, men kokosoljan är en absolut favorit.Köp alltid ekologisk och kallpressad kokosolja, eller kokosfett som det också kallas, i glasburk. Undvik kokosfettet som finns i smördisken, det är något helt annat! Publicerade studier i medicinska tidskrifter visar att kokos, i en eller annan form, kan ge ett brett utbud av hälsofördelar.

Hår:
Kokosolja är en av de bästa naturliga näringskällorna för håret. Det ökar tillväxten och gör håret vackert och glänsande. Regelbunden massage av huvudet med kokosolja gör dessutom din hårbotten är fri från mjäll, löss och lössens ägg, även om din hårbotten är torr. Den är ett utmärkt balsam och hårinpackning då den ger näring åt skadat hår.

Kokosolja är jättebra att göra hårinpackningar med. Om du har jättetorra toppar och sätter lite i topparna kan de ”äta upp” oljan på en dag eller två. Sätter du mera kokosolja kan du behöva tvätta ur den. Kom då ihåg att massera in schampo INNAN du väter det med vatten!

Hud:
Kokosolja är utmärkt för huden också och stöder den naturliga kemiska balansen. Den är en effektiv mjukgörare för alla hudtyper och har man torra slemhinnor smörjer den även bra för underlivet. Den fingerar därför som det allra bästa glidmedlet, men då bör man komma ihåg att den inte gör sig särskilt bra i kombination med kondom!

Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar solskyddsfaktor 15. (Det finns lite olika uppgifter på olika sidor, men jag tycker den har räckt bra till för min hud som brukar bli röd.)

Kokosolja försenar också ålderstecken som rynkor, åldersfläckar och slapp hud och hjälper vid behandling av olika hudåkommor inklusive psoriasis, dermatit, eksem och andra hudinfektioner. Till skillnad från mineralolja, finns det ingen risk för skadliga biverkningar av kokosolja.

Hälsa:

 • Kokosoljan bryter inte ner kroppens antioxidativa reserver som andra oljor gör.
 • Den förbättrar utnyttjandet av essentiella fettsyror och skyddar dem från oxidation.
 • Den har färre kalorier än alla andra fetter.
 • Den bildar inte skadliga biprodukter när den upphettas till normal koktemperatur som andra vegetabiliska oljor.
 • Den har inga skadliga eller obehagliga biverkningar.
 • Den är fullständigt icke-toxisk för människor.
 • Den är en näringskälla som snabbt producerar energi (istället för att lagras som fett).
 • Den fungerar som en skyddande antioxidant.
 • Den förbättrar upptaget av näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och aminosyror.
 • Den stöder och hjälper immunsystemet.
 • Den stöder sköldkörtelfunktionen.
 • Den tål höga temperaturer.
Viktminskning:
Kokosolja är mycket användbar vid viktminskning. Den innehåller korta och medellånga fettsyror som hjälper till att bli av med övervikt. Den ger en frisk funktion i sköldkörteln och enzymsystemet. Vidare ökar kroppens ämnesomsättning genom att ta bort stressen på bukspottskörtlarna och bränner därmed mer energi.

Matsmältning:
3½ msk varje dag räcker för en vuxen och passar perfekt vid matlagning. Kokosolja hjälper till att förbättra matsmältningen och förhindrar olika mag-, matsmältnings- och tarmproblem. De mättade fetterna som finns i kokosolja har antimikrobiella egenskaper och hjälper till att hantera och döda olika bakterier, svampar och parasiter som orsakar matsmältningsbesvär. Kokosolja hjälper oss också ta upp näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och aminosyror.

Immunförsvaret:
Kokosolja förstärker immunförsvaret, eftersom den innehåller antimikrobiella lipider, laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra. Dessa har svampdödande, antibakteriella och antivirala egenskaper. Den mänskliga kroppen omvandlar laurinsyra i monolaurin som påstås hjälpa till att hantera virus och bakterier som orsakar sjukdomar som herpes, influensa, cytomegalovirus och även hiv. Det hjälper till att bekämpa skadliga bakterier såsom Listeria monocytogenes och Heliobacter pylori och skadligt protozoer såsom Giardia lamblia.

Kommentarer